Tips2 yang boleh anda praktikkan utk mengurangkan kehilangan nutrien dalam makanan semasa proses memasak
- Basuh sayur / buah, bukannya di rendam bagi memastikan kandungan Vitamin B dan Vitamin C tidak berkurang
- Gunakan pisau yg tajam semasa memotong sayur. Pemotongan yg tidak sempurna akan mengakibatkan kehilangan Vitamin A dan Vitamin C
- Sekiranya anda mahu 'stock up' atau simpan sayur atau buah untuk jangkamasa yang lama, beli yang beku (ie frozen mix veggie). Kandungan vitamin di dalam sayur atau buah yang sedia beku adalah lebih tinggi daripada yang di simpan di dalam peti ais untuk beberapa hari
- Simpan daging beku dalah suhu di bawah 0 deg F untuk mengelakkan pembiakan bakteria
- Jangan 'defrost' sayur yang sudah dibekukan sebelum memasak. Masak jer terus dalam keadaan beku.
- Beras perang lebih berkhasiat berbanding beras putih
- Masak menggunakan periuk berunsurkan 'copper' boleh memusnahkan Vitamin C, Asid Folik dan Vitamin E
- Peralatan memasak yg berunsurkan 'stainless steel', 'glass' dan 'enamel' adalah yang terbaik bagi melindungi kandungan nutrien dan vitamin di dalam makanan.
- Kurangkan masa memasak (tapi jgn lah sampai tak masak pulak) serta menggunakan air yang minima di dalam masakan dapat melindungi nutrien yang terkandung di dalam makanan
- Basuh makanan di dalam tin untuk mengurangkan kandungan garam
- Jangan simpan susu di dalam bekas kaca. Apabila simpan susu di dalam bekas kaca, kandungan Riboflavin, Vitamin A dan Vitamin D akan berkurang
- Rebus / bakar ubi sekali dengan kulitnyer. Ini dapat mengelakkan kandungan nutrien di dalam ubi musnah semasa proses memasak.
- Balik dari pasar, segera simpan sayur / buah di dalam peti ais
Boleh hubungi saya melalui email kedaivitaminshikin@yahoo.com ataupun di talian 019-6546896 untuk keterangan lanjut serta konsultasi PERCUMA.
No comments:
Post a Comment