Makanan laut
Buah-buahan sitrus
Sayuran berwarna merah dan hijau
Kekacang
Oatmeal
http://www.sihatbersamacikin.blogspot.com
- Kaya dengan asid lemak Omega 3 dan zinc
- Asid lemak Omega 3 menghasilkan kulit yg lebih lembap serta mengurangkan masalah inflamasi kulit seperti ekzema serta psoriasis
- Zinc pula membantu mengatasi masalah jerawat di mana ia mengawal penghasilan minyak (sebum) pada kulit yg menjadi punca kepada masalh jerawat.
- Selain itu, zinc juga membantu generate sel kulit yg baru
Buah-buahan sitrus
- Kaya dengan Vitamin C
- Vitamin C membantu penghasilan kolagen.
- Untuk pengetahuan, kolagen akan mula berkurangan secara mendadak apabila umur mencecah 35 tahun
- Pengambilan buah buahan yg kaya dengan vitamin C seperti buah oren, anggur serta buah tomato membantu menghasilkan kulit yg lebih tegang serta kurang berkedut
- Vitamin C juga mengurangkan masalah inflamasi kulit serta sebagai anti oksidan yg membantu meneutralkan radikal bebas. Kehadiran radikal bebas boleh merosakkan sel kulit dan mengakibatkan kita kelihatan 'tua' sebelum masanya
Sayuran berwarna merah dan hijau
- Kaya dengan Vitamin A, beta kerotene
- Sayuran bewarna oren kemerahan kaya dengan beta kerotene. Beta kerotene di tukarkan menjadi vitamin A yg bertindak sebagai anti oksidan, mengelakkan kerosakan sel kulit
- Vitamin A juga membantu dlm masalah jerawat. Terdapat produk2 skin care yg menjadikan vitamin A sebagai bahan utk menyelesaikan masalah jerawat.
Kekacang
- Kaya dengan vitamin E
- Vitamin E membantu kulit mengekalkan kelembapan
- Vitamin E juga bertindak sebagai antioksidan yg membantu meneutralkan radikal bebas
- Kekacang almond, pistachio dan walnut juga kaya dengan asid lemak Omega 3 yg juga memelihara keanjalan kulit
Oatmeal
- Menjadikan kandungan gula dlm darah lebih stabil
- Kandungan gula dlm darah yg tidak stabil, menjadikan hormon androgen tidak stabil. Hormon androgen ini menyumbang kepada penuaan kulit (kulit berkedut)
http://www.sihatbersamacikin.blogspot.com
Email: sihatbersamacikin@yahoo.com
No Tel: 019-6546896
No comments:
Post a Comment